Karamellkräm och kokosmarshmallows

Glassmästarns val

Karamellkräm och kokosmarshmallows

samt maränger, chokladsmuldeg, chokladganache och sponge cake

Karamellkräm
0,5 dl socker
30 g smör
3,5 dl grädde
1 st gelatinblad

Koka ihop socker och smör till en karamellsmet. Tillsätt varm 50g grädde, lite i taget under kraftig omrörning. Låt koka i 4 minuter. Låt svalna till 40°C och rör gelatinet. Låt karamellen stå i rumstemperatur tills den svalnat. Vispa upp 300g grädde och blanda med karamellen.

Choklad ganache
100 g Mörk choklad
1 dl grädde

Koka upp grädde och häll över chokladen.  Rör om med en slickepott till en slät chokladkräm. Låt svalna.

Marshmallows
2 dl socker
2 dl vatten
2 msk glukos
15 st gelatinblad
2 st äggvitor

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och glukos, sjud på låg värme 25 min. Låt svalna. Vispa upp äggvitorna, smält gelatin och rör in dem i äggvitorna. Blanda sockerlagen med äggvitorna och vispa sakta med en elvisp tills smeten blir lite fast. Spritsa små droppar marshmallow på ett bakplåtspapper och strö över kokos. Låt marshmallowsen stå i rumstemperatur över natten.

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
0,5 tsk citron

Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitor, hälften av sockret och citron i en bunke tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng. Spritsa ut marängen i små klickar på bakplåtspapper. Strö eventuellt över färgat strösocker. Grädda av mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek.

Chokladsmuldeg
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljsocker

Knåda ihop rumsvarmt smör, mjöl , kakao och vaniljsocker. Låt degen vila 1 timma i kylen.. Ta ut den från kylen och smula den i små bitar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Baka av i 200°C i 7 minuter.

Sponge cake
1 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 dl mjöl
50g smör
3 msk mjölk

Blanda samman ägg, bakpulver, socker, mjöl och mjölk med en visp. Smält smöret och tillsätt till smeten. Rör ut till en jämn smet. Häll smeten i en eldfast form och tillaga den i en mikrovågsugn i 15-20 sekunder eller tills kakan känns fluffig. 

Denna sida använder cookies (läs mer). Du accepterar detta genom att fortsätta använda webbplatsen. Stäng rutan / acceptera.