Blåbärsglass med maränger

Glassmästarns val

Blåbärsglass med maränger

samt vaniljkräm och smuldeg

Vaniljkräm
5 dl röd mjölk
1 vaniljstång
6 st äggulor
1,2 dl socker
1 dl majsstärkelse
40 g smör

Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i mjölken och lägg i stången. Sjud upp mjölken. Ta av kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa äggula och socker och majsstärkelse. Häll mjölkblandningen i äggblandningen under konstant omrörning. Rör om tills blandningen blivit helt slät. Häll tillbaka krämen i kastrullen och koka upp. Tillsätt smöret och ta krämen från värmen och rör den helt slät. Sila krämen och ställ i kylen.

Maräng
3 st äggvitor
2 dl socker
0,5 tsk citron

Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitor, hälften av sockret och citron i en bunke tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng. Spritsa ut marängen i små klickar på bakplåtspapper. Grädda av mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek.

Smuldeg
3 dl mjöl
1 dl socker
100 g smör

Sätt ugnen på 220°C.  Sikta ner mjölet i en bunke. Tillsätt sockret och blanda väl med mjölet. Dela smöret och arbeta snabbt in till en grynig massa.  Fördela ut massan på en plåt med bakplåtspapper och baka av i 10-12 minuter eller tills smuldegen blir gyllenbrun. Ta ut och låt svalna och gör små smulor.

Dekoration
Färska bär och mynta

Denna sida använder cookies (läs mer). Du accepterar detta genom att fortsätta använda webbplatsen. Stäng rutan / acceptera.