Våren på Svalbard

20 June 2019

Under våren gjorde vi ytterligare en expedition på Svalbard där vi reste runt ögruppen med vårt fartyg M/S Freya.

Svalbard

Vi planerar alltid våra expeditioner in i minsta detalj, men oavsett hur noggranna vi är får vi alltid revidera och ändra planerna när vi väl är ute. Det är väder, vind och isförhållanden som bestämmer vårt arbete, och de förändras varje dag. Naturen är boss. Ibland kan man vara ute flera veckor och komma hem utan en bra bild. Man kan sitta insnöad i sin lilla stuga i dagar utan att gå ut för annat än att skotta snö för att inte begravas. Men ibland har man tur, naturen är snäll, och mirakel sker nästan varje dag. Så var det i under denna expedition.

Isbjörnar på Svalbard

Det mest fantastiska för oss är när vi får spendera tid med isbjörnen. När den låter oss vara en del av dess liv och vi kan lära oss och dokumentera dess beteende. På denna resa träffade vi på flera av dessa isbjörnar. Först var det mamman med den ettåriga ungen som var så odisciplinerad att mammans tålamod nästan tog slut. Isbjörnsungar är alltid lekfulla, men den här lilla killen var så full av hyss och energi att vi hade svårt att hänga med själva. Han brottades med mamman, och när hon blev trött och lade sig ned för att sova försvann han iväg, hoppade ned i vattnet och började simma iväg. Mamman hade fullt upp med att hålla ordning på honom.

Sen hade vi flera andra fantastiska möten. Som detta syskonpar, två 3-4-åriga björnar, som återförenades på isen efter att varit ifrån varandra kanske ett år eller mer. De lekte och brottades i timmar runt vår båt.

  • Isbjörnar

Bildmaterialet blev så bra att vi gjorde ett par sista tillägg till vår bok “Bortom isbjörnens rike” precis innan den gick till tryckeriet. Boken kommer den 22 oktober och kan förbeställas här: https://www.adlibris.com/se/bok/bortom-isbjornens-rike-9789178870394

Text Fredrik Granath, Foto Melissa Schäfer