Polarnatt i norr

12 January 2018

Ännu råder polarnatt uppe i norr. Månen, norrskenen och stjärnorna lyser upp de snötäckta landskapen. Vinterns is har sakta börjat omfamna ögruppen. Dels driver en del av Nordpolens packis ….

Ännu råder polarnatt uppe i norr. Månen, norrskenen och stjärnorna lyser upp de snötäckta landskapen. Vinterns is har sakta börjat omfamna ögruppen. Dels driver en del av Nordpolens packis söderut, dels fryser fjordar och hav till med de sjunkande temperaturerna.

Polarnatt

En del isbjörnar följde med packisen norrut förra sommaren, och kommer nu tillbaka till Svalbard. Andra björnar har vandrat och vilat på land, i princip utan mat, väntandes på den is som nu snart skall komma. För dem betyder vintern allt. I februari börjar solen komma tillbaka, och landskapen färgas i rosa, rött, lila och turkost. Det är en magisk tid. Här hemma förbereder vi oss nu för en ny vinter med isbjörnarna på Svalbard. I början av mars flyger vi tillbaka, och kommer att arbeta till juni. Mycket spännande är på gång. Mer om detta i kommande bloggposter.

I veckan kom förväntade, men dåliga nyheter. 2017 var det näst varmaste året sedan mätningarnas start för 137 år sedan, enligt NASA. 16 av de 17 varmaste åren har inträffat sedan år 2000. Året var det varmaste om man bortser från år med en El Niño. (El Niño är en vädereffekt som värmer upp havsströmmar i Stilla Havet med flera grader, och påverkar hela jordens klimat).

Några klimatfakta

— Nivåerna av koldioxid i luften är på sin högsta nivå på 650 000 år. (Historiska nivåer har man bl.a kunnat mäta med hjälp av iskärnor från Antarktis).

— Havsisen när den når sitt årliga minimum under sensommaren minkar med över 13% varje årtionde.

— Våra glaciärer smälter med 286 miljarder ton per år.

— Havsnivån höjs med 3,4 millimeter per år. (Källa: NASA)

Allt detta accelererar i en hastighet som är svår att förutse. En anledning till detta är att is och snö reflekterar solstrålarna och deras värme ut i atmosfären. Mörka hav och landområden utan snö däremot, absorberar solvärmen. Med andra ord: ju mer det smälter, ju snabbare smälter det.

 

Effekterna är många. Som vi brukar säga: det som händer i Arktis stannar inte i Arktis. Men det är där uppe vi ser klimatförändringarna snabbast och tydligast. Det är därför isbjörnen är så viktig. Inte bara för att vi bryr oss om den, utan för att vi genom att följa isbjörnen kan se vad som sker med hela jordens klimat. Triumf Glass projekt är oerhört viktigt. Lösningen på våra klimatproblem är inte EN. Den är många. Och en bit av detta pussel är faktiskt Glasse och Isbjörnsprojektet.

Fredrik Granath (text) och Melissa Schäfer (bilder)