Nu flyger vi äntligen norrut igen

21 March 2018

Det onormala börjar bli det normala på Svalbard och många andra områden i Arktis. För ett par veckor sedan var det mildväder igen med ett ordentligt ösregn över stora delar av ögruppen.

Det onormala börjar bli det normala på Svalbard och många andra områden i Arktis. För ett par veckor sedan var det mildväder igen med ett ordentligt ösregn över stora delar av ögruppen. Den efterföljande kylan har inneburit att dalgångarna och tundran nu är täckta av ett lager blank is. Det samma gäller isen som lagt sig på fjordarna. Den är spegelblank. Vi får rapporter om att det är oerhört svårt att ta sig fram med snöskoter i vissa områden. En snöskoter behöver fäste för att inte slira omkring, och snö för sitt kylsystem. Men vi ska göra det bästa av situationen.

Om ett par dagar reser vi ut på en tio dagar lång expedition med båten MS Freya som vi hyrt. Troligtvis åker vi upp till de nordliga delarna av Svalbard. Sedan blir det en tid ute med snöskoter. Förhoppningsvis ser förhållande bra ut då.

Målet är, som alltid, att dokumentera isbjörnens liv, och den situation den befinner sig i med ett allt varmare klimat. Vi har stora förhoppningar på fint material. Och i början av april stöter vi kanske på dessa söta småttingar, sälkutarna, som då föds.

Sälunge

Vi återvänder hem i början av juni. Vi ska försöka komma in med en rapport mellan våra expeditioner, annars hörs vi i sommar!

Text Fredrik Granath, Foto Melissa Schäfer