Jorden brinner

22 November 2019

Vi har snart ett nytt rekordår bakom oss. 2019 ser ut att bli det näst varmaste året på jorden sedan man började mäta detta i slutet av 1800-talet.

De tio varmaste åren har varit sedan 2005. De fem varmaste åren är de senaste fem. Nya rekord slås nästan varje år. Och uppvärmningen accelererar.

Vårt hem brinner

Isbjörnen befinner sig i frontlinjen i den största utmaningen vi mött under människans tid på jorden.

I oktober uppmättes den lägsta koncentrationen av havsis i Arktis sedan Nasa började mäta detta. Arktis värms upp mer än dubbelt så snabbt som resten av världen. Det är även här vi ser det tydligast, när is blir till vatten. Isbjörnen behöver de frusna haven och fjordarna för att överleva. Det är här den finner sin föda, sälarna som vilar och föder ungar på isen. Isen är isbjörnens hem. Försvinner den försvinner isbjörnen.

I förlängningen innebär klimatförändringarna ett allvarligt hot mot allt liv på jorden. Om vi inte stoppar detta kommer även vi människor få enorma problem med hav som höjer sig och äter upp landområden som befolkas av hundratals miljoner människor samt ett instabilt klimat som skapar svårigheter att odla mat.

Det ör i Arktis uppvärmningen sker först och kraftigast. Arktis och isbjörnen visar tydligt vad vi gör med vår planet och hur vi formar vår egen framtid.

Men det är inte för sent. Läs på om klimatförändringarna, det finns mycket på nätet. Lär dig om vad du kan göra. Vad DU gör är viktigt. Det spelar inte roll om din del är stor eller liten. Den är precis lika viktig.