19 januari, 2017

Ett varmare klimat är det stora hotet mot isbjörnen, men det finns även andra faror.

Ett varmare klimat är det stora hotet mot isbjörnen, men det finns även andra faror.

I december kom fantastiska nyheter som innebär en stor framgång för isbjörnen, Arktis och vår planet. President Barack Obama gav permanent skydd åt hela den amerikanska delen av Tjuktjerhavet samt en större del av Beauforthavet, totalt över sju miljoner hektar, och förbjöd all prospektering av olja och gas i dessa känsliga områden. Det blir svårt, förmodligen omöjligt, för den tillträdande presidenten Donald Trump, att ändra på detta. Samtidigt tillkännagav Kanadas premiärminister Justin Trudeau att man stoppar all efterforskning av olja och gas i sina arktiska hav och vatten. 

 

    

 

Detta innebär livsnödvändigt skydd åt allt marint liv och ekologiska resurser samt de ursprungsbefolkningar i området som är beroende av dessa och sin natur.  För en region som redan är under enorm press från klimatförändringar är detta oerhört viktigt. 

Det är även viktigt för isbjörnarna på Svalbard. Arktis är stort, och de aktuella områdena ligger långt bort, men allting är sammankopplat genom naturens vidunderliga nervsystem av vind-, vatten- och klimatsystem. Dessutom sätter det press på Norge och Ryssland att vara väldigt försiktiga med att flytta sin oljeutvinning längre norrut - närmare Svalbard och andra områden som är viktiga för isbjörnen.

Svalbards isbjörnspopulation delas med ryska Franz Josefs Land - en ögrupp liknande Svalbard som ligger ca 50 landmil nordost i Ishavet. Många isbjörnar följer havsisen när den rör sig genom årstiderna, och spenderar sommaren kring Franz Josefs Land och vintern runt Svalbard. Därför är det viktigt för Svalbards isbjörnar hur Ryssland agerar.

      

 

Oljeutsläpp i arktiska vatten är förödande för natur och djurliv där uppe. Det finns inga beprövade metoder att begränsa och rensa upp efter oljeutsläpp i kalla vatten. Om en region kan återhämta sig överhuvudtaget tar det troligtvis årtionden. Men det handlar inte bara om spill och utsläpp. Ökad mänsklig närvaro och aktivitet i samband med oljeutvinning så här långt norrut stör djurlivet på många sätt. Valar och andra djur i havet använder ljud för att kommunicera, navigera och finna mat i det ofta mörka havet. Oljud från olje- och gasindustrin kan vara öronbedövande och resultera i skador, förvirring och till och med död. Nu är det dags för Norge och Ryssland att följa dessa fina fotspår.

 

    

Hemma i Sverige håller vi nu på och förbereder oss för vinterns och vårens arbete med isbjörnarna uppe på Svalbard. Vi går igenom utrustning, kollar iskartor och prognoser, säkerställer att logistik i form av snöskotrar, båtar och annat är klar, och mycket annat. 

 

 

Tusen små bitar måste vara på plats innan vi åker upp. Det har varit en varm vinter hittills på Svalbard, men pack-isen har så sakteliga börjat omfamna ögruppen och vi hoppas på bra förhållanden om några veckor. Vi börjar med ett par längre expeditioner ute i fjordarna och på havsisen med snöskoter, och avslutar med en tre veckor lång expedition med båt under maj.

 

 

Vi hörs under resans gång!

Fredrik Granath (text) och Melissa Schäfer (bilder)

Denna sida använder cookies (läs mer). Du accepterar detta genom att fortsätta använda webbplatsen. Stäng rutan / acceptera.