Triumf Glass isbjörnsprojektet

Glasse är en isbjörn och har varit Triumf Glass varumärkessymbol sedan 1987.

Vad är då mer naturligt än att stötta isbjörnarna i Arktis?

 

Genom att köpa Maximums multipack hjälper du isbjörnarna. 1 krona per såld förpackning går till Triumf Glass isbjörnsprojekt och efter 2016 har vi samlat ihop 260.000 kr i vår isbjörnsfond. Ett första steg är vårt partnerskap med projektet Arctic Ground Zero.

Vi på Triumf Glass är mycket stolta över detta samarbete.

Under våren/sommaren 2017 kommer ni fortlöpande kunna läsa om detta isbjörnsprojektet här.

Nu islutet av februari startar projektet åter upp igen med fältarbete på Svalbard.

 

 

 

Isbjörnen är helt beroende av havsisen för att jaga. När klimatet förändras och isen krymper, smälter isbjörnens livsmiljö bort. Arktis konung visar oss på ett konkret sätt hur den globala uppvärmningen bryter ner ekosystem.

 

Fotografen Melissa Schäfer och isbjörnsexperten och författaren Fredrik Granath, arbetar med projektet "Ground Zero". De tar med oss med över isen i Arktis och nära in på djurlivet som kämpar för sin överlevnad i en av de mest extrema, men samtidigt vackraste, miljöerna på vår planet.

 

Genom isbjörnens ögon får vi uppleva en värld i förändring. Framtiden för en levande planet är direkt kopplad till vad som sker i Arktis.

 

Projektet är internationellt och ska resultera i utställningar, film, fotobok m.m.

 

 

Visste du det här om isbjörnen?

- En isbjörn kan lukta sig till en säl på 30 km avstånd,

- ..... behöver 2 kilo fett om dagen för att överleva,

- ..... klarar av att hålla sin kroppstemperatur ända ner till 40 minusgrader,

- ..... kan springa med en hastighet av 40 km/tim,

- ..... har ungefär 10 cm fett runt om kroppen och

- ..... för c:a 12.000 år sedan fanns det isbjörnar även i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett varmare klimat är det stora hotet mot isbjörnen, men det finns även andra faror. 

 

Upplagt 2017-01-19

 

I december kom fantastiska nyheter som innebär en stor framgång för isbjörnen, Arktis och vår planet. President Barack Obama gav permanent skydd åt hela den amerikanska delen av Tjuktjerhavet samt en större del av Beauforthavet, totalt över sju miljoner hektar, och förbjöd all prospektering av olja och gas i dessa känsliga områden. Det blir svårt, förmodligen omöjligt, för den tillträdande presidenten Donald Trump, att ändra på detta. Samtidigt tillkännagav Kanadas premiärminister Justin Trudeau att man stoppar all efterforskning av olja och gas i sina arktiska hav och vatten. 

 

Detta innebär livsnödvändigt skydd åt allt marint liv och ekologiska resurser samt de ursprungsbefolkningar i området som är beroende av dessa och sin natur.  För en region som redan är under enorm press från klimatförändringar är detta oerhört viktigt. 

Det är även viktigt för isbjörnarna på Svalbard. Arktis är stort, och de aktuella områdena ligger långt bort, men allting är sammankopplat genom naturens vidunderliga nervsystem av vind-, vatten- och klimatsystem. Dessutom sätter det press på Norge och Ryssland att

vara väldigt försiktiga med att flytta sin oljeutvinning längre norrut - närmare Svalbard och

andra områden som är viktiga för isbjörnen.

 

Svalbards isbjörnspopulation delas med ryska Franz Josefs Land - en ögrupp liknande Svalbard som ligger ca 50 landmil nordost i Ishavet. Många isbjörnar följer havsisen när den rör sig genom årstiderna, och spenderar sommaren kring Franz Josefs Land och vintern runt Svalbard. Därför är det viktigt för Svalbards isbjörnar hur Ryssland agerar.

 

 

Oljeutsläpp i arktiska vatten är förödande för natur och djurliv där uppe. Det finns inga beprövade metoder att begränsa och rensa upp efter oljeutsläpp i kalla vatten. Om en region kan återhämta sig överhuvudtaget tar det troligtvis årtionden. Men det handlar inte bara om spill och utsläpp. Ökad mänsklig närvaro och aktivitet i samband med oljeutvinning så här långt norrut stör djurlivet på många sätt. Valar och andra djur i havet använder ljud för att kommunicera, navigera och finna mat i det ofta mörka havet. Oljud från olje- och gasindustrin kan vara öronbedövande och resultera i skador, förvirring och till och med död. Nu är det dags för Norge och Ryssland att följa dessa fina fotspår.

 

 

Hemma i Sverige håller vi nu på och förbereder oss för vinterns och vårens arbete med isbjörnarna uppe på Svalbard. Vi går igenom utrustning, kollar iskartor och prognoser, säkerställer att logistik i form av snöskotrar, båtar och annat är klar, och mycket annat. 

 

 

   

Tusen små bitar måste vara på plats innan vi åker upp. Det har varit en varm vinter hittills på Svalbard, men pack-isen har så sakteliga börjat omfamna ögruppen och vi hoppas på bra förhållanden om några veckor. Vi börjar med ett par längre expeditioner ute i fjordarna och på havsisen med snöskoter, och avslutar med en tre veckor lång expedition med båt under maj.

 

 

Vi hörs under resans gång!

Fredrik Granath (text) och Melissa Schäfer (bilder)

 

Rapport från Svalbard 3 december 2016

 

Hemma i Sverige har vi nu fullt upp med förberedelser inför den kommande vintern och våren på Svalbard. Mycket har hänt med projektet, och snart kan vi avslöja några spännande nyheter. 2017 blir spännande.

 

Att få leva och arbeta med isbjörnar är ett oerhört privilegium. Jag minns varje enskilt möte genom de gångna åren. De är alla olika - individer. Och varje ansikte berättar en egen historia. Jag blir fortfarande så oerhört imponerad av den enorma kraft och skönhet dessa varelser besitter. Man ska ogärna personifiera vilda djur, men ibland är det omöjligt att inte göra det. Och kanske är det därför det smärtar så oerhört när jag ser vad som sker i Arktis. 

 

Det finns en brutal verklighet bakom all forskning, siffror och statistik vi så ofta hör om. Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är verkliga. Jag har bevittnat förändringarna med egna ögon under de senaste femton åren. Områden där vi tog oss fram till fots eller med snöskoter bara för några år sedan är nu bara tillgängliga med båt. Betydelsen av dokumentation, utbildning och information om vad som sker är nu viktigare än någonsin.

 

Människans utsläpp av växthusgaser är den främsta anledningen till denna uppvärmning. Det är fakta, inte som vissa vill få det till, en politisk åsikt. Det är inte för sent att stoppa denna negativa trend. Men då måste vi alla spela en roll.

 

2016 har varit oerhört dåligt för kungen av Arktis. Inget område på jorden har så tydliga bevis på klimatförändringarna som Arktis. Rekordsvaga isar, höga temperaturer, hungriga isbjörnar och fiskbestånd som flyttar sig på grund av varmare vatten.

 

Oktober månad var den varmaste och mest nederbördsrika sedan man började mäta detta på Svalbard. Dessa väderförhållanden och höga temperaturer kommer samtidigt som isarna smälter med rekordfart. Istäcket på det Arktiska Havet var det minsta någonsin i oktober. Den snabba avsmältningen triggas av det varma vattnet. De delar av Arktiska Havet som inte är täckta är nu i höst 4°C varmare än normalt. Denna uppvärming är oerhört dåliga nyheter inte bara för isbjörnen, utan för hela ekosystem som nu är på gränsen att kollapsa.

 

”The Arctic Ring of Life” kallas det - området där Nordpolens pack-is möter öppen vatten och de nordligaste landområdena på vår planet. Där, omgivet av vatten fulla med liv och högre biologisk produktivitet än de djupare haven nära Nordpolen, ligger Svalbard. Det är här isbjörnen lever.

 

Allt eftersom vårt klimat blir varmare flyttas isgränsen längre norrut år till år, och avståndet mellan land och fruset hav ökar. Isbjörnen finner sin föda ute på isen, men är även beroende av tillgång till land, då det är där honorna bygger sina iden för att föda ungar. 

 

 

Isbjörnen är en fantastisk simmare. Den längsta uppmätta simturen gjordes av en hona försedd med GPS-halsband som simmade nio dygn i sträck, otroliga 687 kilometer. Men det finns gränser även för isbjörnens styrka och uthållighet. Och även om isbjörnen skulle kunna simma till land på hösten när den bygger sitt ide för att föda, behövs fruset hav när den kommer ut ur idet med sina ungar på våren. Ungarna saknar kroppsfett för att överleva länge i det kalla vattnet. 

 

 

 

 

 

 

 

I januari åker vi upp till Svalbard och isbjörnarna igen. Vi börjar i den mörkaste och djupaste polarnatten, och kommer att arbeta mer eller mindre oavbrutet på ögruppen ända in i midnattsolens juni. Vi hörs under resans gång!

 

Fredrik Granath (text) och Melissa Schäfer (bilder)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rapport från Svalbard 9 september 2016

 

Efter en lång vinter på Svalbard när vi tagit oss fram med snöskoter, åkte vi under maj ut med båt i två veckor. Hårda vindar, hög sjö och tät dimma blandades med fantastiska möten med djurliv och Svalbards oerhörda natur.

 

Det har varit ett svårt år för isbjörnarna på Svalbard så här långt. Vi har upplevt rekordhöga temperaturer, inte bara på Svalbard, men i hela Arktis. Ösregnet på nyårsdagen som vi berättade om tidigare satte tonen för det som komma skulle. De normalt frusna fjordarna och haven runt om Svalbard har i stort sett fortsatt vara fria från is hela vintern och våren.

 

Isbjörnen är en vandrare. I en konstant jakt på föda är den ständigt i rörelse. En del isbjörnar följer havsisen, Nordpolens iskant som är i ständig rörelse och förändring genom årstiderna.

 

 

Som "Kara". En 13 år gammal hona som fångades av Norska Polarinstitutets forskare på Svalbard i April 2013, och försågs med ett GPS-halsband. När hon släpptes började hon vandra österut. Hon simmade i dagar och vandrade mil efter mil på isen. Hon passerade Frans Josefs Land och kom hela vägen till Severnay Zemlya i ryska Arktis innan hon vände om och tog sig tillbakts till Frans Josefs Land. I december samma år hade Kara passerat sex tidszoner och vandrat och simmat över tre hundra mil. Då upphörde signalen från hennes halsband, troligtvis för att hon gick i ide för att föda ungar.

 

 

 

 

 

 

Men många isbjörnar är mer ”lokala”, och håller sig inom ett begränsat område, och dessa har stora problem i år. De blir fast på land, med lite, eller ingenting, att äta under många månader.

 

De flesta isbjörnar vi träffade den gångna vintern och våren var på Spetsbergens östkust, där mindre små bukter hade frusit till is. Dessa små områden blev gemensam nämnare för många isbjörnar som tvingades konkurrera om de få sälar som vågade sig upp på isen. Detta har varit bra för foton, men inte så bra för anledningen vi tar dem - isbjörnarna, som normalt sett försöker undvika varandra. Till exempel var de isbjörnsmammor med små ungar vi såg där ständigt på flykt för att komma undan andra isbjörnar och skydda sina ungar. Det gör det svårt att finna mat för de som behöver den mest.

 

 

 

Bilden till höger är på en ung hane vi träffade på i slutet av maj i detta område. Nu, några veckor senare, är det helt isfritt runt Svalbard. Förhoppningsvis har han vandrat och simmat norrut nu, till isen, som nu är långt från Svalbard. De isbjörnar som nu är kvar på land kommer troligtvis att få vänta till januari nästa år för att hitta mat. Fram till dess gäller det att vila och spara energi, och kanske hitta några fågelägg eller ett renkadaver på land.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charles Darwin skrev att ”det är inte alltid det starkaste släktet som överlever, inte heller det mest begåvade, utan det som är anpasslig nog till förändring”. Isbjörnen kom troligtvis till genom denna förmåga. Den tros ha utvecklats från en population av brunbjörnar som blev isolerade av inlandsis under en lång tid i östra Sibirien. Problemet nu är att den uppvärmning vi ser sker för fort. Inom några få år förväntas Arktis vara helt fritt från fruset hav sommartid, och ju längre denna tid blir varje sommar, ju svårare blir det för isbjörnen att överleva.

 

Text och bild: Fotograf Melissa Schäfer och isbjörnsexperten och författaren Fredrik Granath, arbetar med projektet "Ground Zero

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rapport från Svalbard 18 april 2016

 

Vårt arbete på Svalbard går bra. Mycket tid går som alltid åt till allting “runtomkring” - utrustning, logistik, säkerhet och mycket annat som är speciellt för fältarbete i norra Arktis. Denna vinter har dessutom arbetet försvårats på grund av bristen på is. Förberedelser och planering har varit mer komplicerade och när vi nu tar oss runt på ögruppen får vi resa svårare vägar, och har mindre områden ute på isen för att arbeta med våra kära isbjörnar.

 

Jag och min partner Melissa Schäfer har spenderat mycket tid på Svalbard, medan Brutus varit i Kanada och framgångsrikt följt isbjörnsmammor med ungar. Vi landade första gången i år på nyårsdagen i ösregn. Jag har arbetat på Svalbard i femton års tid och aldrig upplevt ett sådant regn, inte ens på sommaren. Men sedan har tiden tagit oss igenom den magiska polarnatten, när bara månen, stjärnorna och de färgsprakande norrskenen lyser upp landskapet, vidare genom den bitvis iskalla midvintern och nu in i midnattssolen. Norrsken på Svalbard. Fotograf Melissa Schäfer

 

Efter en tid med mildväder har vi de senaste dagarna äntligen fått lite kyla och klarare väder, vilket förenklar arbetet väsentligt, framförallt resandet. Vi tar oss fram med snöskoter, och många transportsträckor sker över höga bergspass och glaciärer - sträckor man ogärna kör med låga moln och dålig sikt.

 

I går hade vi ett fantastiskt möte med en ung isbjörnshona på Spetsbergens östkust. Nyfiken och vacker lekte hon runt ett litet isberg i ett par timmar innan hon vandrade iväg mot en av årets sista solnedgångar. Om några dagar är midnattssolen tillbaks, och solen stannar då över horisonten till slutet av augusti.

 

Isbjörn. Fotograf Melissa Schäfer

Just nu på Svalbard kommer isbjörnsmammorna ut ur sina iden med nyfödda ungar. Sedan i oktober-november har de tagit skydd under snö för att föda och ta hand om nytt liv, och när de nu kommer ut börjar en viktig och ofta desperat jakt på föda. Isbjörnarna är fullständigt beroende av havsis för att finna sitt primära byte - vikarsälen.

 

Men de nya mammorna har ingen aning om vad som väntar dem denna vinter. Många fjordar och stora delar av de vatten som omgärdar Svalbard, som normalt är frusna denna tid på året, är nu fria från is.

 

 

 

Den globala medeltemperaturen har denna vinter varit dramatiskt hög. Uppvärmningen är mest tydlig i Arktis, och havsisens utbredning har varit rekordlåg. När Arktis värms upp smälter is och snö, detta triggar en negativ spiral som betyder en allt snabbare uppvärmning eftersom mörka hav och en bar tundra absorberar mer värme från sol och atmosfär. Inget av detta är goda nyheter för Arktis.

 

Vid frontlinjen finns isbjörnarna, och denna vinter - de nyfödda ungarna på Svalbard. Isbjörn. Fotograf Melissa Schäfer

Isbjörnen är en bra termometer på vårt globala klimat och den uppvärmning vi nu ser. Med is som krymper och smälter försvinner isbjörnens territorium.

Kungen av Arktis visar oss hur den globala uppvärmningen stör vårt klimat.

 

Uppvärmningen syns först och tydligast i Arktis. Och det som sker i Arktis stannar inte i Arktis. Havsnivån kan komma att höjas dramatiskt, i värsta fall tvinga hundratals miljoner från sina hem. Extrema vädersystem, stormar, skogsbränder och många andra resultat av uppvärmningen kommer att bli mer vanliga.

 

Hälsningar Fredrik Granath (text) och Melissa Schäfer (bilder)

 

 

 

 

 

 

Denna sida använder cookies (läs mer). Du accepterar detta genom att fortsätta använda webbplatsen. Stäng rutan / acceptera.